Fehér csiperkegomba
A legnagyobb mennyiségben termesztett és fogyasztott gombaféle.
Legnépszerűbb
A fehér csiperkegomba a termesztett gombafélék legnagyobb arányát képezi. A világ gombatermesztése kg 8 millió tonna, ennek 75-80%-a csiperkegomba. Világszerte a legnépszerűbb és legkönnyebben elérhető gombaféle.
Vitaminforrás
Nélkülözhetetlen nyersanyaga a konyháknak, egyszerűen és változatosan elkészíthető élelmiszer. Az egész évben elérhető vitaminforrás az egészségtudatosan táplálkozó vásárlók keresett terméke.
Önállóan vagy kiegészítőként
Lehet önálló étel, mint a grillezett vagy töltött gombafejek, de remek kiegészítője húsoknak, zöldségeknek. Nyersen is fogyasztható, kiváló salátákba is.
Ilyen az igazi
Az első osztályú, friss csiperkegomba hófehér, ép, kerek, teljesen zárt, nem hártyás. A szár belseje nem vizes vagy barnult, nincs rajta elszíneződés, benyomódás, foltosság, mechanikai sérülésektől mentes, illetve mentes idegen szagtól és íztől. A kalap mérete lehet 2-3 cm (baby), 4-5 cm (normál), 6-7 cm (nagy és 8-11 cm (grill).
Barna csiperkegomba
Ínyenceknek való igazi különlegesség.
Intenzív íz
A fehér csiperkegomba rokona, más néven krémgomba. Nem csak a kalap színében van eltérés, hanem ízükben is, a barna csiperkegomba intenzívebb, karakteresebb, kissé krémesebb.
Ínyencek részére
Ízében közelebb áll a vad csiperkéhez. Ennek is köszönhetőek az egyedülállóan gazdag ízek, illatok és aromák. Ínyenceknek való igazi különlegesség. Legfinomabb grillezve, de vastag szeletei kipanírozva és kisütve is nagyon finom. Aromái kiválóan érvényesülnek a vajjal, ezen kívül sajtokkal együtt igazi csemege.
Portobello
Nagy, kinyílt kalapú gomba, tökéletes hamburgerbe hús helyett.
Hús helyett is
Alapvetően a hagyományos barna csiperkegomba nagyméretű változata. Nagyon nagy, akár 13-15 cm átmérőjű is lehet a kalap átmérője és teljesen kinyílt gomba. A sokoldalú Portobello gomba a vegetáriánusok és húskedvelők számára is egy remek, ízletes helyettesítője a húsnak. Hússzerű állagát a kinyílott lemezek és az ennek következtében kialakult alacsony nedvességtartalom okozza.
Hamburgerbe kiváló
A Portobello gomba a hamburgerek kiváló alapanyaga lehet húsra emlékeztető íze miatt. Ami ideálissá teszi erre, az a mérete és a textúrája. Kiváló tovább grillezve vagy párolva szendvicsekben vagy salátákba szeletelve. Grillezéshez, vörös húsokhoz és tölteni ajánljuk. Igazi gasztronómiai különlegesség.
Laskagomba
Húsos textúrája miatt kiváló húshelyettesítő.
Kalóriaszegény
A laskagomba tápanyagtartalma hasonló a csiperkegombához, emészthetősége azonban még kedvezőbb, mert sejtfalának a kitintartalma alacsonyabb. Összetétele a húsfehérjéhez hasonló, több nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavat tartalmaz. Zsír- és szénhidráttartalma alacsony, ezért a többi ehető gombához hasonlóan kalóriaszegény.
B-vitamin forrás
Ásványi anyag tartalma nem magas, de kálium-, magnézium- és foszfortartalma figyelemre méltó, a nyomelemek közül pedig a cink-, alumínium-, bór- és réztartalma kedvező. Nagyon kevés a nátriumtartalma, így nagyon jó a kálium és a nátrium aránya, illetve szelént is tartalmaz. A laskagomba vitamintartalmát illetően a B-vitamin csoport bír a legnagyobb jelentőséggel.
Könnyed íz
A laskagomba íze könnyed, borjúhús-jellegű, egy csipetnyi borsos, ánizsos, fűszeres jelleggel. Nagyon jól illik sült húsokhoz, tésztákhoz, pizzákhoz, mindemellett készíthető belőle leves, pörkölt, fasírt, rántott gomba is.
Shiitake
Egzotikus finomság ázsiai ételekbe.
Tápanyagok
Fontos fehérje és káliumforrás, de tönkjében rengeteg cink is található. Sok komplex szénhidrátot, poliszacharidokat tartalmaz. Termőteste főleg leucin és lizin aminosavakban gazdag.
Elkészítés
Ahhoz, hogy megőrizzük a shiitake beltartalmát és utánozhatatlan ízét, olívaolajon pirítsuk 5-7 percig.
Felhasználás
Krémes állagú, kissé a mogyoróra és a fokhagymára emlékeztető ízvilággal rendelkezik. Kiváló ízt ad a leveseknek, szószoknak, de hozzáadhatjuk pirított zöldségkeverékhez is.
Ördögszekér laskagomba
A vegán steak vagy fésűkagyló.
Vegán steak
Textúráját a fésűkagylóhoz hasonlítják, ami érdekes a vegetáriánusok számára, így gyakran „gomba steakként” vagy „vegán fésűkagylóként” is nevezik.
Umamiban gazdag
Ha az ördögszekér laskagomba umami ízét szeretné kihozni, forgassa habos vajban, majd szórja meg apróra vágott zöldfűszerekkel, facsarja rá egy citrom levét és szórja meg tengeri sóval.