Gombafélék

iskolagomba feher csiperkegombaFehér csiperkegomba

A fehér csiperkegomba hófehér színű, kerekded formájú, bársonyos tapintású. A fiatal gombafejek kalapja összezárul a tönkkel, a közöttük fejlődő vékony hártya alatt bújnak meg a rózsaszínű spóratartó lemezek. Nyersen is fogyasztható salátákba.

 

 

iskolagomba barna csiperkegombaBarna csiperkegomba

Valójában ez a fehér csiperkegomba barna színű rokona, amely megtartotta a vad tulajdonságait és szép halványbarna színét. A tönk maradt fehér és vaskos, a kalap finom tapintású.

 

 

iskolagomba portobelloPortobello

A Portobello a barna csiperkegomba nagy, nyitott kalapú változata. A szép barna színű spóratartó lemezek láthatóvá válnak, így hasonlít a vad gombákra. Igazi különlegesség. Sütés közben illatos levet enged, legfinomabb grillezve és töltve.

 

 

iskolagomba laskagombaLaskagomba

A laskagomba kiváló, ánizsos-fűszeres ízű gomba. Felhasználható levesekhez, pörkölthöz, készíthető belőle fasírt, szósz, remek kiegészítője húsoknak is. Vegetáriánusoknak pedig “vega rántott húsként” ajánlott.

 

 

iskolagomba sarga laskagombaSárga laskagomba

Sárga színű, Kelet-Ázsiában honos laskagomba. Ázsiai ételekbe kiváló, levesekhez, rántva, ragunak.

 

 

 

iskolagomba deli tokegomba

Déli tőkegomba

Pioppinoként is ismeretes, nagyon jóízű, kellemes aromájú étkezési gomba. Közkedveltségét egyedi zamatának köszönheti. Sima kalapja változatos színű, krémszíntől egészen a szürkésbarnáig, általában a közepe sötétebb színű.

 

 

iskolagomba shiitakeShiitake

Krémes állagú, kissé a mogyoróra és a fokhagymára emlékeztető ízvilággal rendelkezik. Kiválóan elkészíthető párolva vagy pirítva. A shiitake kiváló ízt ad a leveseknek, felhasználható ízletes köretként, húsok feltéteként vagy hozzáadhatjuk akár pirított zöldségkeverékhez is.