Gombatermesztés

Ahogy a növények fejlődéséhez virágföld szükséges, úgy a csiperkegomba növekedéséhez komposzt szükséges. Ez szalma, ló- és baromfitrágya, gipsz és víz keveréke, amelynek összetett biológiai és mikrobiológiai folyamatainak váltakozása, valamint hőkezelés és gombacsírával történő beoltás eredményeképpen jön létre a gombakomposzt.

iskolagomba komposztgyártás biofungi

A nyersanyagok előkészítés után nagy teljesítményű keverő, öntöző, mixelő soron megy át és ezután a teljesen homogén komposzt 2-4 napra úgynevezett érlelőpadlóra kerül. Ezen a területen a folyamatos számítógép vezérelt levegő-utánpótlásnak köszönhetően, nagynyomású ventillátor és padlóba épített fúvókarendszeren keresztül érési folyamatok zajlanak le. A végső érlelés a teljesen zárt, alászellőztetett bunkerokban megy végbe.

A korábban pincékben történő termesztés mellett egyre többen termesztenek modern, felszíni gombaházakban gombát, ahol a szakemberek számítógépes vezérléssel biztosítják a megfelelő körülményeket.

iskolagomba gombatermesztés biofungi

Az IskolaGomba ládákban ez a homogenizált, pasztörizált, szagtalan komposzt található meg, amely mikrobiológiailag stabil, fertőzés lehetőségétől mentes, biztonságos. A komposztot sterilizált takaróföld borítja, amelyből nyeri ki a gomba a növekedéshez szükséges nedvességet, mivel a gomba 92%-a víz.

A gomba felépítése

A gomba földben lévő része a gombafonal, más néven micélium, ez olyan, mint a növények gyökere. Szerteágazóan nő, mert élelmet keres. Mikor elegendő táplálékot talált a micélium, akkor elkezd felfelé nőni, áttöri a földet és lesz belőle gomba.

A fiatal gomba teljes felületét a teljes burok takarja, amely a gomba növekedésével felszakad és maradványa megfigyelhető a termőtesten. Ez a bocskor.

A tönk feladata, hogy az értékes tápanyagokat és vitaminokat tartalmazó kalapot magasan tartsa, kiemelje a talaj közeléből, hogy a gomba szaporodásához szükséges spórák messzebbre kerüljenek, termékenyebb talajra.

A spóratartó lemezek a kalap belső részén találhatóak, feladatuk a spóra tárolása. Lehet lemezes, mint a csiperkegomba esetén, ilyenkor a lemezkék láthatóak vagy lehet csöves, mint egy szivacs, például a vargánya esetében.

iskolagomba termesztett gombák