Fehér csiperkegomba
A fehér csiperkegomba hófehér színű, kerekded formájú, bársonyos tapintású. A fiatal gombafejek kalapja összezárul a tönkkel, a közöttük fejlődő vékony hártya alatt bújnak meg a rózsaszínű spóratartó lemezek. Nyersen is fogyasztható salátákba.
Barna csiperkegomba
Valójában ez a fehér csiperkegomba barna színű rokona, amely megtartotta a vad tulajdonságait és szép halványbarna színét. A tönk maradt fehér és vaskos, a kalap finom tapintású.
Portobello
A Portobello a barna csiperkegomba nagy, nyitott kalapú változata. A szép barna színű spóratartó lemezek láthatóvá válnak, így hasonlít a vad gombákra. Igazi különlegesség. Sütés közben illatos levet enged, legfinomabb grillezve és töltve.
Laskagomba
A laskagomba kiváló, ánizsos-fűszeres ízű gomba. Felhasználható levesekhez, pörkölthöz, készíthető belőle fasírt, szósz, remek kiegészítője húsoknak is. Vegetáriánusoknak pedig “vega rántott húsként” ajánlott.
Sárga laskagomba
Sárga színű, Kelet-Ázsiában honos laskagomba. Ázsiai ételekbe kiváló, levesekhez, rántva, ragunak.
Déli tőkegomba
Pioppinoként is ismeretes, nagyon jóízű, kellemes aromájú étkezési gomba. Közkedveltségét egyedi zamatának köszönheti. Sima kalapja változatos színű, krémszíntől egészen a szürkésbarnáig, általában a közepe sötétebb színű.
Shiitake
Krémes állagú, kissé a mogyoróra és a fokhagymára emlékeztető ízvilággal rendelkezik. Kiválóan elkészíthető párolva vagy pirítva. A shiitake kiváló ízt ad a leveseknek, felhasználható ízletes köretként, húsok feltéteként vagy hozzáadhatjuk akár pirított zöldségkeverékhez is.
Legutóbbi hozzászólások