Az iskolagomba programról

A több generációs gombatermesztő család által 1992-ben alapított Bio-Fungi cégcsoport Kelet-Közép-Európa egyik vezető, innovatív gombaipari vállalkozása, amely gomba alapanyag előállítással és gombatermesztéssel foglalkozik. A cégcsoport hazánkban és a környező országok mindegyikében hetente összesen több mint 2400 tonna gomba alapanyagot és 115 tonna friss gombát forgalmaz.

A csúcsminőségű gombatermesztés és alapanyag-előállítás mellett a Bio-Fungi cégcsoport nagy hangsúlyt fektet a gombafogyasztás növelésére, illetve a gombafélék gasztronómiai felhasználására és népszerűsítésére.

Egyedülálló módon az országban elsőként indítottuk el 2016 tavaszán IskolaGomba nevű programunkat, amelynek célja ugyanis az, hogy a tanulók elméletben és gyakorlatban is megismerjék a gombák világát és megértsék, hogy a gomba milyen különleges élőlény és egyben egy nagyon finom élelmiszer is.

Az egy hetes IskolaGomba program keretében a termesztett gombafélék megismertetését segítjük elő a diákok számára 4. fázisú, termőre forduló alapanyaggal teli ládák kiszállításával. A csiperkegomba fejlődéséhez a ládákat érdemesebb hűvösebb helyen (20°C alatt) tárolni, például pincehelyiségben, de természetesen az osztályterem vagy a folyosó is megfelelő a ládák elhelyezésére, ilyenkor ajánlott a sűrűbb locsolás.

A gyakorlati oktatást segíti egy általunk összeállított, a gombatermesztést képekben, érthető módon bemutató plakátsorozat, egy rövid, elméleti és gyakorlati feladatokat is tartalmazó tanári edukációs kézikönyv, valamint egy hosszabb, játékos munkafüzet, amelyek remekül használhatóak környezetismeret, biológia vagy technikaórákon is.